Wandel- en Fietsroutes


detail van onze Plukroute

ROUTES BIJ CONSUMPTIE GRATIS
Je bezoek aan ons combineren met een wandel- of fietsroute? Dat kan! Voor wie nog geen route in gedachten heeft, hebben we een aantal wandel- en fietsroutes tot je beschikking. We hebben ze allemaal zelf uitgezet, een aantal aan de hand van knooppunten, maar ook een paar (kortere) routes die we helemaal zelf hebben gemaakt, en waarbij je langs verborgen plekken komt bij ons in de buurt. Je kunt ter plekke kiezen, hieronder alvast wat informatie.

WELKE ROUTES ZIJN ER?
We hebben twee langere fietsroutes aan de hand van fietsknooppunten. Heb je nog nooit gefietst op knooppunten? Geen probleem, we leggen het uit op onze routekaartjes en ook ter plekke helpen we je op weg! Deze langere routes zijn de Zoet en Zoutroute en onze Plukroute. Iets verderop leggen we deze routes nog wat verder uit. Daarnaast hebben we nog zes andere wandel- en fietsroutes, die we zelf hebben uitgezet bij ons in de buurt. Wandel bijvoorbeeld naar het prachtige Landgoed de Weele in Boekelo (uurtje), naar de imposante Usselose Wissink’s Möl (uurtje) of naar het groene Teesinkbos (klein uurtje). Deze routes zijn allemaal ook te fietsen, behalve die van Het Teesinkbos.


Een van de veertien picknickplekken die je onderweg tegenkomt bij de Plukroute. Bang dat het misschien te druk is bij de picknicktafels? Neem een picknickkleed mee, dan kun je je eigen rustige plek zoeken.

BEGIN- EN EINDPUNT THEETUIN
Bij al onze routes begin en eindig je in principe in de theetuin. Wil je je fietsen achterop de auto doen dan kan dat dus. Je kunt je auto bij ons laten staan. Kom je al op de fiets dan hoef je natuurlijk niet per se terug te komen bij de theetuin. Je hoeft niets weer in te leveren, tenzij je een van onze picknickmanden huurt.

ZOET EN ZOUTROUTE
Dit is een knooppuntenfietsroute (kort: ong. 25 km. en lang ong. 45 km.) die je o.a. door Boekelo en Twekkelo voert, langs ‘zoutplekken’ waar onze regio om bekend staat. We hebben er weetjes en een quiz aan toegevoegd (ook leuk voor kids!).

BOEKELO: ‘ZOUTHOOFDSTAD’
Onze regio staat bekend om de zoutwinning. Zout is dan ook het belangrijkste exportproduct van Twente. In onze Twentse grond ligt een zoutlaag die nog stamt uit de tijd dat hier een zee was (in het Perm, ongeveer 260 miljoen jaar geleden). Deze ondiepe binnenzee was de Zeichsteinzee en strekte zich destijds uit over wat nu Noordwest-Europa is.

Meer weten? Lees hieronder een artikel uit de Tubantia van 2018 over honderd jaar zoutwinning.

“Nederland is een van de grootste producenten ter wereld en vrijwel alle zout komt uit Twentse bodem. Honderd jaar geleden begon de winning, toen de Nederlandse Zoutindustrie een concessie kreeg in Boekelo. Zouttorens domineerden lang het landschap. Tegenwoordig roepen de paar torens die er nog zijn vooral nostalgische gevoelens op.” Lees hier verder.

Zouthuisje

Natuurlijk maken we in onze baksels altijd gebruik van Twents zout :)

PLUKROUTE
Vanaf Pinksteren kun je naast alle andere routes ook kiezen voor onze nieuwe Plukroute! Aangezien er vanaf eind mei tot eind juni op veel plekken in de berm prachtige veldbloemen groeien, hebben we op de kaart aangegeven waar je goed kunt plukken. Natuurlijk ontbreken, net zoals bij onze Zoet en Zoutroute, de picknickplekken ook niet. Onze Plukroute voert je onder andere door het mooie landschap achter onze theetuin, langs Boekelose weilanden, langs Landgoed De Weele en Landgoed Zonnebeek en door het prachtige Buurserzand. We hebben ook wat leuke weetjes toegevoegd over wat je onderweg tegenkomt. Het startpunt van onze route is de theetuin. Maar je kunt natuurlijk van de route afwijken om op de terugweg bijvoorbeeld sneller thuis te komen. Dat is helemaal aan jou. De route is gemaakt aan de hand van de fietsknooppunten. Als je de hele route volgt ben je zonder stops ongeveer 2 uur onderweg. We hebben ook een minirondje dat ook langs een plukplek komt (niet door het Buurserzand). Dan ben je zonder stops ongeveer drie kwartier onderweg (ong. 8 km.)

‘PLUKPROTOCOL’
Bloemen plukken, mag dat wel…? Natuurmonumenten vindt van wel. We hebben op onze route alleen plukplekken aangegeven die niet bij huizen in de buurt zijn, niet in beschermd natuurgebied zijn (dus ver van het Buurserzand bijv.) en niet langs akkers zijn. Met andere woorden: het zijn plukplekken op braakliggend terrein of in de berm in het buitengebied, ver van huizen. Hier groeien geen zeldzame soorten. Laat ook wat staan voor anderen en de bijtjes, zo lang het nog niet weggemaaid wordt ;) Met een paar bloempjes heb je al een prachtig veldboeket. En houd de coronamaatregelen in acht, maar daar zijn we inmiddels allemaal wel aan gewend…

BLOEMENBOEKJE VOOR KIDS
Om extra lang te kunnen genieten van de mooie bloemen die je plukt, kun je voor kids een herbariumboekje bij ons kopen waar ze de bloemen na het drogen in kunnen plakken. Hoe je het drogen thuis aanpakt hebben we op een instructievel gezet dat bij de picknicktas zit. Het bloemenboekje is te koop voor een euro.

OOK MOOI IN DE (NA)ZOMER
Onze Plukroute is het mooist om te doen als er veel wilde planten in bloei staan. Dat is van eind mei tot eind juni. Maar daarna blijft deze route prachtig. Naast de plukplekken kom je namelijk langs prachtige plekken, zoals hierboven uitgelegd. Daarnaast is het voor kinderen ook heel leuk om bladeren te verzamelen die ze, net als de bloemen, kunnen drogen en in hun herbariumboekje kunnen plakken!

NIET VERGETEN
Als je gaat picknicken, vergeet dan niet een kleed mee te nemen. Het hoeft niet per se, je komt ook genoeg picknicktafels en bankjes tegen.

Het allerlaatste nieuws, foto’s en nog veel meer, vind je op onze socials!

Comments are closed.