Wandel- en Fietsroutes

WANDEL- EN FIETSROUTES


ROUTES BIJ CONSUMPTIE GRATIS
Je bezoek aan ons combineren met een wandel- of fietsroute? Dat kan! Voor wie nog geen route in gedachten heeft, hebben we een aantal wandel- en fietsroutes tot je beschikking. We hebben ze allemaal zelf uitgezet, een aantal aan de hand van knooppunten, maar ook een paar (kortere) routes die we helemaal zelf hebben gemaakt, en waarbij je langs verborgen plekken komt bij ons in de buurt. Je kunt ter plekke kiezen, hieronder alvast wat informatie. De routes zijn bij consumptie gratis (1 route per bezoek).

WELKE ROUTES ZIJN ER?
We hebben twee langere fietsroutes aan de hand van fietsknooppunten. Heb je nog nooit gefietst op knooppunten? Geen probleem, we leggen het uit op onze routekaartjes en ook ter plekke helpen we je op weg! Deze langere routes zijn de Zoet & Zoutroute en onze Picknick & Plukroute. Iets verderop leggen we deze routes nog wat verder uit. Daarnaast hebben we nog zes andere wandel- en fietsroutes, die we ook zelf hebben uitgezet, wat dichter bij ons in de buurt. Wandel bijvoorbeeld naar het prachtige Landgoed de Weele in Boekelo (ong. 5 kwartier), naar de imposante Usselose Wissink’s Möl (uurtje) of naar het groene Teesinkbos (klein uurtje). Bij de wandelroute naar het Teesinkbos kun je er voor kids een speurtocht bij meenemen (4 km. = klein uur wandelen, maar met met speurtochtstops ben je ong. 1,5-2 uur onderweg). Deze routes zijn allemaal ook te fietsen, behalve die van Het Teesinkbos.


Bij onze wandelroute naar het Teesinkbos kun je er voor kids een leuke speurtocht/quiz bij meenemen. De route van 4 km. is zonder stops een klein uurtje wandelen voor volwassenen. Afhankelijk van de leeftijd doe je er met kids iets langer over. Als je de speurtocht erbij doet en een paar keer stopt, ben je ongeveer 1,5 tot 2 uur onderweg.

BEGIN- EN EINDPUNT THEETUIN
Bij al onze routes begin en eindig je in principe in de theetuin. Wil je je fietsen achterop de auto doen dan kan dat dus. Je kunt je auto bij ons laten staan. Kom je al op de fiets dan hoef je natuurlijk niet per se terug te komen bij de theetuin.

ZOET & ZOUTROUTE
Dit is een knooppuntenfietsroute (kort: ong. 25 km. en lang ong. 45 km.) die je o.a. door Boekelo en Twekkelo voert, langs ‘zoutplekken’ waar onze regio om bekend staat. We hebben er weetjes en een quiz aan toegevoegd (ook leuk voor kids!).

BOEKELO: ‘ZOUTHOOFDSTAD’
Onze regio staat bekend om de zoutwinning. Zout is dan ook het belangrijkste exportproduct van Twente. In onze Twentse grond ligt een zoutlaag die nog stamt uit de tijd dat hier een zee was (in het Perm, ongeveer 260 miljoen jaar geleden). Deze ondiepe binnenzee was de Zeichsteinzee en strekte zich destijds uit over wat nu Noordwest-Europa is.

Meer weten? Lees hieronder een artikel uit de Tubantia van 2018 over honderd jaar zoutwinning.

“Nederland is een van de grootste producenten ter wereld en vrijwel alle zout komt uit Twentse bodem. Honderd jaar geleden begon de winning, toen de Nederlandse Zoutindustrie een concessie kreeg in Boekelo. Zouttorens domineerden lang het landschap. Tegenwoordig roepen de paar torens die er nog zijn vooral nostalgische gevoelens op.” Lees hier verder.

Natuurlijk maken we in onze baksels altijd gebruik van Twents zout :)

PICKNICK & PLUKROUTE
Aangezien er in de zomer op veel plekken in de berm prachtige veldbloemen groeien, hebben we op de kaart van onze Picknick & Plukroute aangegeven waar je goed kunt plukken. Natuurlijk ontbreken, net zoals bij onze Zoet & Zoutroute, de picknickplekken ook niet. Onze Picknick & Plukroute voert je onder andere door het mooie landschap achter onze theetuin, langs Boekelose weilanden, langs Landgoed De Weele en Landgoed Zonnebeek en door het prachtige Buurserzand. We hebben ook wat leuke weetjes toegevoegd over wat je onderweg tegenkomt. Het startpunt van onze route is de theetuin. Maar je kunt natuurlijk van de route afwijken om op de terugweg bijvoorbeeld sneller thuis te komen. Dat is helemaal aan jou. De route is gemaakt aan de hand van de fietsknooppunten. Als je de hele route volgt, ben je zonder stops ongeveer 2 uur onderweg. We hebben ook een minirondje (niet door het Buurserzand). Dan ben je zonder stops ongeveer drie kwartier onderweg (ong. 8 km.)

‘PLUKPROTOCOL’
Bloemen plukken, mag dat wel…? Natuurmonumenten vindt van wel. We hebben op onze route alleen plukplekken aangegeven die niet bij huizen in de buurt zijn, niet in beschermd natuurgebied zijn (dus ver van het Buurserzand bijv.) en niet langs akkers zijn. Met andere woorden: het zijn plukplekken op braakliggend terrein of in de berm in het buitengebied, ver van huizen. Hier groeien geen zeldzame soorten. Laat ook wat staan voor anderen en de bijtjes, zo lang het nog niet weggemaaid wordt ;) Met een paar bloempjes heb je al een prachtig veldboeket. Tip: laat de klaprozen staan, de mooie rode blaadjes vallen onderweg naar huis al af.

OOK MOOI IN DE LENTE OF (NA)ZOMER
Onze Picknick & Plukroute is het mooist om te doen als er veel wilde planten in bloei staan. Dat is meestal vanaf juni. Maar ook zonder wilde bloemen blijft deze route prachtig.


detail van onze Picknick & Plukroute

NIET VERGETEN
Als je gaat picknicken, vergeet dan niet een kleed mee te nemen. Het hoeft niet per se, je komt ook genoeg picknicktafels en bankjes tegen. Op onze routekaarten hebben we alvast aangegeven waar ze staan.

Het allerlaatste nieuws, foto’s en nog veel meer, vind je op onze socials!

Comments are closed.